Κυπριακή Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών

Συνέδριο «Μικρά Ασία και Κύπρος»

Κοινοποίηση »

Τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο Μικρά Ασία και Κύπρος: Σελίδες από τον Ελληνισμό της Ανατολής διοργανώνουν μεταξύ 27 και 29 Μαΐου 2022, η Ηχώ της Κύπρου 1821-2021, η Κυπριακή Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών, ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου και το Κρατικό Αρχείο Κύπρου, στη Λευκωσία και στο Όμοδος.

Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 27 Μαΐου, στις 19:30, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως 75), με κεντρικό ομιλητή τον Δρα Κυριάκο Στ. Χατζηκυριακίδη, Επίκουρο Καθηγητή της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διάλεξη του Δρος Χατζηκυριακίδη αφορά στους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες της Καταστροφής του 1922 και της παρεπόμενης «Εξόδου» του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Θα ακολουθήσει δεξίωση και έκθεση των εκδόσεων του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου και κρασί από το οινοποιείο Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη.

Οι διήμερες εργασίες του Συνεδρίου θα λάβουν χώρα στο οινοποιείο «Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη» στο Όμοδος, στις 28 και 29 Μαΐου. Κατά τη διάρκειά του είκοσι-τρεις σύνεδροι από Κύπρο και Ελλάδα θα παρουσιάσουν την έρευνά τους σε έξι, συνολικά, συνεδρίες.

Το Σάββατο περιλαμβάνει συνεδρίες με τις εξής θεματικές: «Σχέσεις Μικράς Ασίας-Κύπρου: Από την Αρχαιότητα ως τη Νεότερη Εποχή», «Η Μικρά Ασία μέσα από Αρχειακό Υλικό και Κειμήλια στην Κύπρο», «Απεικονίσεις και Καταγραφές της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από τον κυπριακό Τύπο» και «Μικρασιάτες Επαγγελματίες μετά την εγκατάσταση τους στην Κύπρο». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Ιστορικές πηγές για τον Ελληνισμό τής καθ’ ημάς Ανατολής και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση» με εκπαιδευτές τους Δρ. Κυριάκο Στ. Χατζηκυριακίδη και κα Μαρία Κ. Ηλιοπούλου (Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Eκπαίδευσης, MSc στις Ψηφιακές Εφαρμογές στην Εκπαίδευση των STEM). Την Κυριακή το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τις δύο συνεδρίες «Πολιτικές, Διπλωματικές και Στρατιωτικές Πτυχές του Μικρασιατικού Ζητήματος» και «Μνήμη και Ταυτότητα μέσα από τη Λογοτεχνία, τη Γλώσσα και τον Κινηματογράφο». Μετά το πέρας του συνεδρίου θα δοθεί σε όσους το παρακολουθήσουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν οι: Δρ Ανδρέας Κάρυος, κα Ιλιάνα Κουλαφέτη, Δρ Χρίστος Κ. Κυριακίδης, Δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, κα Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου, Δρ Αιμίλιος Α. Σολωμού, Δρ Μαρία Χατζηαθανασίου, Δρ Μαρία Χριστοδούλου. Χορηγός του Συνεδρίου το «Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη».

Δήλωση συμμετοχής στο συνέδριο και στο επιμορφωτικό σεμινάριο στη φόρμα: 

Βρείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.

Βρείτε τα βιογραφικά και τις περιλήψεις του συνεδρίου εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες:

T: 22556677

E: info@cyprusgreece2021.com